Här är 7 anledningar till varför ni bör se över avtal som förnyas automatiskt

by House of Control | Aug 30, 2019 3:29:57 PM

En av våra kunder säger att de är «hyperallergiska» mot avtal som förnyas automatiskt. Men vad är egentligen problemet med den här typen av avtal? Vi kan lista åtminstone sju olika anledningar till varför ni inom företaget bör se över dessa.

 

1. Ingen omförhandling

När ett avtal förnyas automatiskt finns det en risk att ni går miste om möjligheten att förhandla om nya villkor som kan vara till er fördel. Det kan handla om allt från priset till andra viktiga villkor som påverkar hur ni använder avtalen. När ni inte har möjlighet att förhandla riskerar ni att betala för saker som ni inte riktigt behöver eller betala mer än vad som är nödvändigt.

Det är därför viktigt att regelbundet gå igenom era avtal och se över villkoren för att säkerställa att ni får det bästa möjliga avtalet och att det passar era aktuella behov. Att ha en översikt över era avtal och skyldigheter kan hjälpa er att undvika onödiga kostnader och maximera företagets lönsamhet.

 

2. Företaget betalar för saker som inte används

För att undvika onödiga kostnader är det därför viktigt att regelbundet utvärdera era avtal och säkerställa att de fortfarande är relevanta och används på rätt sätt. Med tiden kan företagets behov förändras och det som en gång var en viktig prenumeration eller licens kan nu vara överflödig.

När avtal förnyas automatiskt utan att revideras kan det leda till att företaget fortsätter att betala för tjänster eller produkter som inte längre behövs eller används.

Detta är en onödig utgift som kan undvikas genom att regelbundet revidera avtalen och anpassa dem efter företagets aktuella behov. Genom att göra detta kan ni säkerställa att ni inte betalar för saker som inte längre är relevanta och istället investera era resurser på mer lönsamma områden inom företaget. På så sätt kan ni öka företagets lönsamhet och förbättra er konkurrenskraft på marknaden.

 

3. Ni är dåligt insatta i avtalen

Den självständiga och flexibla arbetskulturen som är vanlig i nordiska företag ger dem en dynamisk förmåga att snabbt anpassa sig till förändrade marknadsförhållanden. Tyvärr kan den decentraliserade strukturen också leda till problem med avtalshantering.

Eftersom avtal ofta ingås på olika nivåer i organisationen och lagras lokalt, kan de flesta medarbetare inte ha fullständig kännedom om alla avtal som företaget har ingått. Detta kan leda till att företaget betalar för tjänster som det inte behöver eller som redan täcks av andra avtal, vilket i sin tur kan påverka företagets budget och lönsamhet negativt.

Genom att ha en centraliserad avtalsöversikt kan företag undvika dessa problem och säkerställa att de endast betalar för de tjänster som de faktiskt behöver på ett mer kostnadseffektivt sätt. House of Control kan hjälpa företag att få en fullständig översikt över sina avtal och skyldigheter, vilket kan bidra till att förbättra företagets resultat och lönsamhet.

 

4. Ni betalar dubbelt så mycket eller t.o.m. tre gånger mer än nödvändigt – år efter år

När det saknas en central översikt och kontroll över avtal slutar det ofta med att organisationen snabbt får många fler leveranser än nödvändigt av en viss produkt eller tjänst. Automatisk avtalsförlängning innebär att företaget i praktiken inte har möjlighet att etablera en intern delningsekonomi.

 

5. Lönsamheten minskar

Företag som inte har möjlighet att omförhandla avtal som förnyas automatiskt löper risk att minska sin lönsamhet. Även om varje avtal i sig självt kan verka ha en mindre betydelse så kan de tillsammans skapa en mängd onödiga utgifter på alla nivåer i verksamheten.

Det är viktigt att ha en översikt över alla avtal och deras villkor för att säkerställa att de fortfarande är relevanta och används på rätt sätt. Genom att regelbundet revidera avtalen och anpassa dem efter företagets aktuella behov kan man undvika onödiga kostnader och maximera företagets lönsamhet.

En effektiv avtalsöversikt ger också företaget möjlighet att göra bättre och mer genomtänkta investeringar som på lång sikt kan bidra till ökad lönsamhet. Så se till att ha koll på era avtal och deras villkor, och tveka inte att omförhandla dem för att säkerställa att de är till företagets bästa.

 

6. Detta spiller över och påverkar nästa års budget

När ett avtal förnyas utan att någon har koll på det kan det leda till allvarliga problem för företagets CFO. Felaktiga budgetposter kan uppstå och det kan vara svårt att veta var pengarna egentligen hamnar.

Det kan också vara svårt att avsluta avtal som inte längre behövs eller används, vilket kan orsaka onödiga kostnader för företaget. Genom att ha en centraliserad översikt över alla avtal kan företag undvika dessa problem och säkerställa att de har full kontroll över sin budget och sina kostnader.

 

7. Personberoende – ett verkligt problem

När en anställd slutar kan det vara svårt för företaget att ha full kontroll över sina avtal och åtaganden. Det kan vara en tidskrävande process att sammanställa all information och det finns en risk att viktig information faller mellan stolarna.

Detta är särskilt problematiskt när det gäller avtal med automatisk förlängning, eftersom det inte finns någon klausul som säger upp avtalen automatiskt när en anställd slutar. Därför är det viktigt att ha en centraliserad avtalsöversikt som gör det lätt att få en överblick över alla avtal och deras villkor.

Med en sådan översikt kan företaget säkerställa att inga viktiga avtal faller mellan stolarna och att de alltid har fullständig kontroll över sina åtaganden och kostnader. House of Control kan hjälpa företag att få en sådan översikt genom att samla all avtalsinformation på ett ställe, vilket gör det lättare att hantera och kontrollera avtalen.

 

Så här behöver det dock inte vara. House of Control hjälper kunderna att få en fullständig översikt över vilka avtal och skyldigheter de har. Priser, kontaktperson, löptid och andra villkor finns alltid tillgängliga bara några tangenttryckningar bort.

 

 

Additional Reading